LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

10 Ekim 2014

Zagreb Gezi Notları - 1




Instagram hesabımı takip edenler  paylaştığım fotoğraflar sayesinde bu gezim hakkında biraz bilgi sahibi oldu aslında.Ancak Zagreb öyle güzel bir yer ki  tüm detayları sizlerle paylaşmak istedim.


Arkadaşımla bayram tatilinde nereye gidebiliriz  diye araştırma yaparken Zagreb ilgimizi çekti.  Uçak saatlerinin  uygunluğu, diğer turlara göre ekonomik fiyatı ve  yeni başlayan bir destinasyon olması cazip geldi ve Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e gitmeye karar verdik.
Zagreb nüfusu  1 milyon civarında olan bir başkent.  Böyle olunca ne trafik derdi var, ne  tıklım tıklım toplu taşıma araçları, ne yoğun kalabalık. Zaten genellikle çok gelişmiş tramvay sistemiyle veya yürüyerek  istediğiniz yere ulaşabiliyorsunuz. İnsana huzur veren sakin bir şehir.  Akşam 21.00’den sonra pek kimse kalmıyor sokaklarda. Huzur vermesinin bir başka  büyük nedeni  ise  yemyeşil  ve tertemiz doğası.  Sadece Zagreb’de 72 tane park var diyeyim siz anlayın. Park deyince öyle  5-6 m2 lik uyduruk yeşillikler,  içinde bir bank, bir salıncak olan çakma parklar gelmesin aklınıza. Aşağıda resimleri var görünce beni anlayacaksınız. Öyle temiz öyle bakımlı ki hepsi. İnsanlar  hem  birbirlerine, hem çevreye saygılı.  Neyse bu konulara girersem sayfalarca yazabilirim, en iyisi gezi notlarına dönmek J




 Zagreb  turlarının başlangıç noktası Büyük Katedral’in de bulunduğu Ban Jelacica Meydanı. Meydan gündüz saatlerinde oldukça hareketli. Alışveriş yapılabilecek dükkanlar, şık cafe ve restoranların olduğu Ilıca Caddesi burada.  







Hemen arka tarafında Büyük Zagreb Katedrali ve  Kutsal Bakire Meryem ve Dört Melek Sütunu bulunuyor.












Biraz yürüdüğünüzde meşhur Dolac Pazarına ulaşıyorsunuz. Pazar hergün  saat 14.00’e kadar kuruluyor. Hormon ve kimyasal ilaçların, yabancı  tohumların kullanımı yasak olduğundan, gerçek organik ürünlerin mis kokuları arasında kendinizden geçiyorsunuz.  Ürün satanlar genelde kadınlar.  Öyle bağırış çağırış kargaşa yok. Merdivenlerden çıktığınızda pazarın devamında rengarenk Çiçek Pazarı sizi karşılıyor. Saat 14.00 civarı Pazar toplanıyor ve temizleniyor. İnanın yerde ufacık bir meyve kabuğu bile kalmıyor.  





Yine yürüyerek gidebileceğiniz mesafede  Ortaçağ Gradec Şehri'nin  doğu kapısı Kamenita Vrata karşınıza çıkıyor. Bir efsaneye göre 1731’de çıkan  büyük yangından o zamanlar ahşap olan kapı tamemen yanmış ve  yangından  tek etkilenmeyen  meçhul bir sanatçının yaptığı Bakire Meryem ve Çocuk resmi olmuş. Bu nedenle bu taş kapı ibadet yerine dönmüş, mumlar yakılıyor, dua ediliyor.


Bu kapının ardından yukarı doğru yürüdüğünüzde atari oyunundan fırlamış gibi görünen St.Mark Kilisesi’ne çıkıyorsunuz.  Rengarenk çatısında piksel piksel görünen kiremitler çok eğlenceli. Etrafında bulunan başkanlık sarayı, parlemento binaları ve müzeler, atölyeler görülesi yerler.







Biraz ilerlediğinizde benim çok merak ettiğim Museum Of Broken Relationships (Kırık Kalpler Müzesi ) karşınıza çıkıyor. 


Müzenin kurucuları, kötü giden ilişkisi yüzünden yerlerde sürünen bir arkadaşlarını teselli ederken bu fikri bulmuş  ve bir sanat projesi olarak başlamış. Dünyanın her yerinden insanlar biten ilişkileriyle ilgili bir objeyi ve hikayesini bağışlamış. Sevgili veya eşinin dışında, annesiyle, evcil hayvanıyla , arabasıyla vs. ilgili hikayeler anlatanlar da var. Çok saçma gelen hikayelerin yanı sıra gözlerinizi dolduracak hikayeler ve objeler de mevcut. (Daha detaylı bilgiyi www.brokenships.com adresinden bulabilirsiniz). 


Minik bir hediyelik eşya dükkanı ve Cafesi var. Ben buradan bu silgileri almayı seçtim J




Müzeden çıkıp ilerlediğinizde Lotrscak Kulesi’ne ulaşıyorsunuz. Kule 13. Yüzyılda güney surlarını korumak için yapılmış. Ufak bir ücret karşılığı  yukarı çıkılıyor. Geleneksel olarak kuleden her öğlen top atışı yapılıyor. Efsaneye göre Türkler şehri kuşatmaya geldiklerinde buradan atılan bir top yakınlarda bir horoza isabet ederek paramparça ediyor ve Türkler’in moralini bozarak şehri almalarını engelliyor. Daha mantıklı gelen gerekçe ise kiliselerin çanlarını senkronize etmek için atılıyor olması. Hikayesi yüzünden kuleye çıkmadık J




Kulenin hemen dibinde füniküler var ve sizi yine meydanın önünden geçen Ilica Caddesine  indiriyor. 

Yürümeyi tercih  ederseniz  yolun bir tarafında şehri tepeden görebileceğiniz bir alan var. Kenardaki demirlere çifler gelip isimlerinin yazılı olduğu kilitler asmış, Türk isimleri de vardı.




Yolun diğer tarafında ise bu güzel park mevcut. Konservatuara yakın olduğundan kulağınıza gelen güzel müzikler eşliğinde parkta dinlenebilirsiniz. Biz Dolac pazarından aldığımız meyvelerimizi  burada yemeyi tercih ettik.


Zagreb’de görülecek yerler arasında Mirogoj Mezarlığından bahsetmeden geçmek olmaz. Tatilde mezarlığa mı gittin demeyin, insan hem hayran oluyor, hem de kendi ülkemizdeki durum için çok üzülüyor. Eskiden bir saray olan bölgeyi sahibi öldükten sonra halk almış ve mezarlık yapmış. İnanılmaz bakımlı, temiz. Bizim mezarlıklarımızda ektiğimiz çiçekler bile çalınırken, burada kristal, gümüş vazoların içinde çiçekler son yaprağı düşene kadar kalıyor. Medeniyet, insana saygı diyorum ve susuyorum.





İlk bölüm için bu kadar yeter bence, sizi bunaltmayayım.  
UNESCO Kültür Mirasları listesinde yer alan muhteşem Plitvice Gölleri, kendimi bir masalın içinde  hissettiren Rastoke köyü ve Zagreb’in ortasında bir cennet olan Maksimir  Parkı ve Hayvanat Bahçesi için bir sonraki yazımı bekleyin lütfen !





21 yorum:

  1. Çok.. çok güzel... Bu arada, zaten içimde kıpırdayan gezi aşkım tavan yaptı. Bizim ufaklık biraz daha büyüsün diyorduk, bu sefer de kış geldi. Neyse, yaza biz de başlarız umarım yurtdışı seyahatlerimize kaldığımız yerden.
    Diğer yazılarını da merakla bekliyorum, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok tşk. ederim. Gönül rahatlığıyla gidip görün diyebileceğim bir yer. Ama baharda şahane olur, çünkü doğal güzellikleri müthiş, bir sonraki yazımda detaylar olacak. sevgiler :)

      Sil
  2. Her şey ortaçağdaymış gibi, el değmemiş sanki, ne kadar güzel ya tarihlerini böyle güzel korumaları!
    Pazardaki meyveler bana inanılmaz cazip geldi<3 tek şehir turu muydu? bir de kaç gündü acaba? dalmaçya kıyıları yoktu sanırım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek şehirdi. Pronto tur'la gittik. 3 gece 4 günlük bir tur. Yakın çevresindeki kasabalara gidince tek şehir ancak yetti zaten. Ama Dalmaçya kıyıları da aklımda , gitmeye çalışacağım.

      Sil
  3. Vovv Süperrr :)))benimdeee gidesim var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cnm, görmeni çok isterim, öpüyorum :)

      Sil
  4. Çok güzel yazmışsın bebişim..keyifle okudum..Gezi listeme burayı da dahil edeceğim, sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tşk. ederim Demotiiim :) öpüyorum çok

      Sil
  5. 2010'da Saraybosna-Mostar-Dubrovnik-Split ve bilimum Dalmaçya kıyısındaki adaları gezmiştik, turu önce Zagreb'ten mi başlatsak diye düşünüp sonra madem güneye inmek amacımız Bosna'da da arkadaşım var onu görmüş olurum diyerekten vazgeçmiştik. Bitli turist misali sırt çantamızla envai çeşit ulaşım aracını kullanarak oradan oraya dolanmıştık :)
    Zagreb'i görmem gerektiğini bir kere daha anladım, eh bir bitli turist turu da oraya düzenlemek lazım şimdi, o kadar güzel anlaştmışsın ki! Devamını okumak için sabırsızlanıyorum :)
    PS: Götür beni gittiğin yere diye de mesajımı vereyim, ben de daha çok daha çok gezmek istiyorum :'(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en güzeli bitli turist modunda dolaşmak zaten :) çok beğeneceğinden eminim canımcım ..

      Sil
  6. Sondan ikinci fotoğrafın ömür boyu bakmak isteyeceğim bir manzara ne kadar güzel huzur veren bir yer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu koşturmaca içinde insan nasıl özlüyor böyle sakin yerleri değil mi? sevgiler :)

      Sil
  7. Öyle ayrıntılı ve güzel anlatmışsın ki gitmiş kadar oldum ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, beğenmene çok sevindim, sevgiler :)

      Sil
  8. Ne kadar güzel bir yermiş :) siz de çok güzel fotoğraflayıp anlatmışsınız gidesim geldi :)) teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sevindim beğenmenize, tşk. ederim, sevgiler :)

      Sil
    2. çok sevindim beğenmenize, tşk. ederim, sevgiler :)

      Sil
  9. Ne kadar güzel yerler var. Aklıma yattı ilerleyen yıllarda gidip görmek istediğim yerler arasına ekledim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, pek duyulmamış harika yerler var. İnşallah gitme imkanı bulursunuz, beğeneceğinizden eminim :) sevgiler

      Sil
  10. Oyle guzel yazmisiniz ki; inanin gitmis kadar oldum.. sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmenize çok sevindim, seyahati çok seviyorum, yazılarını yazmayı ayrıca çok seviyorum. Sevgiler :)

      Sil