LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

22 Ekim 2014

Karra Pirinç'le denemeler :)


Bir zamanlar sadece Çin hükümdarları için yetiştirilen siyah pirinç, Trakyalı çiftçilerimiz sayesinde artık bizim sofralarımıza gelmiş. Çiftçilerimiz  siyah pirince yeni bir de isim vermiş: "Karra".




Karra pirinç'le Sevgili Canan'ın düzenlediği etkinlikte tanıştım ve çok ilgimi çekti. Bu değişik ürünle gelen kitapçığı da inceledim ve  uzmanlar tarafından yazılan sayısız faydalarını kısaca sizinle de paylaşmak isterim.
Neden siyah pirinç ?
Siyah pirinçte bol lif, bol antioksidan, bol protein ve bitkisel yağ bulunuyor.Normal pirincin yaklaşık 6 katı demir içeriyor. Ayrıca C , E , B vitaminleri  ile kalsiyum, çinko ve magnezyum da barındırıyor. Düşük glisemik indeksiyle kan şekerini dengede tutuyor. Ayrıca kendi topraklarımızda yetiştirilen GDO'suz ve Glütensiz bir ürün. 

Bu kadar önemli bir besini tabii ki deneyip tatmak istedim. 
Kitapçıkta pekçok tarif vardı, önceliği domatesli pilava verdim :)

4 kişi için:
1 su bardağı siyah pirinç
2 su bardağı su (1 bardağını et suyu olarak kullandım)
1/2 su bardağı rendelenmiş domates
1 yemek k.tereyağı
1 yemek k.sıvıyağ
tuz

Siyah pirinci üstünü örtecek kadar ılık suda  en az 2 saat bekletmek gerekiyor.
Ben internet yorumlarında, geç pişen bir pirinç olduğunu ve  biraz daha  fazla suda beklemesi gerektiğini okuduğumdan yaklaşık 4-5 saat kadar suda bıraktım. İlk suyu böyle simsiyah çıkıyor.







Sonrası klasik pilav tarifi,
Sıvı ve katı yağı tencerede eritip suyunu, domates püresini  ve tuzunu ilave ediyorsunuz.
Kaynamaya başlayınca süzdüğünüz siyah pirinçleri ekliyorsunuz.




Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyorsunuz. (Yaklaşık 25 dk) Normal pirinçten daha uzun sürede pişiyor.
5 dk kadar demlendiriyorsunuz ve servise hazır. 
Rengi siyahtan çok kızılımsı kahve gibi oluyor. Bulgur pilaviyla pirinç pilavı arasında ve çok lezzetli.



Demlendirme aşamasında haşlanmış nohut, pişmiş tavuk eti vs. gibi çeşniler ekleyebilirsiniz, tamamen zevkinize kalmış.  Ancak renklerinin koyulaşmaması için bu malzemeleri pişerken değil, demlenme esnasında eklemeniz gerekiyor.  

Sütlaçtan dolmasına kadar pekçok tarifte deneyebilirsiniz. Bu kadar faydalı bir besine soframda daha çok yer vereceğim ve bu tariflerden birkaçını daha deneyeceğim kesin. Sevgili Canan'a bu farklı ürünle bizi tanıştırdığı için tekrar teşekkür ediyorum.
Sizin de denediğiniz tarifler varsa ve paylaşırsanız sevinirim :)


5 yorum:

  1. Kepekli pirinci biliyordum bunu ilk kez gördüm. Çocuklarıma yapmak istiyorum. Migrosta satılıyormu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Migros'ta görmedim. Ancak info@karrapirinc.com veya facebook sayfasından mutlaka yardımcı olurlar.

      Sil
  2. Çokta faydalı diye biliyorum..Raflarda yerini almaya başladı ama bakalım benim mutfağıma ne zaman girecek. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben çok beğendim, umarım siz de beğenirsiniz:)

      Sil
  3. Çok teşekkür ederiz Nilgün hanım. Dostlarınız, takipçileriniz bize facebook sayfamızdan rahatlıkla ulaşabilirler.
    Sevgiler, saygılar

    YanıtlaSil